Het maken van een ondernemingsplan.

Een goed ondernemingsplan is een goede investering. Een ondernemingsplan is een plan waarin gedetailleerd beschreven staat hoe de startende ondernemer zijn onderneming wil opzetten. Een ondernemingsplan wordt ook weleens een businessplan genoemd. Het is een samenvatting van alle aspecten van de mogelijke onderneming en hoe deze eruit komt te zien. Het opstellen van een ondernemingsplan is voor ieder startend bedrijf van belang. Een goede voorbereiding vergroot uw kans op succes

 

Allereerst een korte samenvatting met in enkele woorden de hoofdreden waarom het bedrijf is gestart. Wat is het uitgangssituatie? Ook is het van belang dat het bedrijf weet welke sterke en zwakke punten het bedrijf bezit.

 

Vervolgens komen de vragen aan de orde:

  • Wat wil je gaan doen? Welke dienst ga je leveren?
  • Aan wie?
  • En hoe ga je dit doen?

 

Natuurlijk kan geen enkele ondernemer zonder geld, dus zonder startkapitaal. Geld is zeer van belang in de economie dus heb je daar mee te maken. De financiële plannen zoals een begroting zijn dan ook essentieel.

 

Naam bedenken voor uw bedrijf

 

U wilt een passende naam voor uw bedrijf. Want een goede bedrijfsnaam kan bijdragen aan  het succes van uw onderneming. Verlies nooit uit het oog waar u en uw onderneming voor staan. U moet er rekening mee houden dat de naam van het bedrijf voldoende moet onderscheiden. 

 

Als u een bedrijfsnaam kiest en deze gebruikt voor uw onderneming, dan heet dat officieel een handelsnaam. Er zijn natuurlijk wel een aantal regels waar de naam aan moet voldoen:

 

  • Je mag geen verkeerde indruk wekken. Dus zet niet in je naam Piet & partners als je een eenmanszaak hebt. Dit wekt de indruk dat er meerdere eigenaren zijn
  • Gebruik geen merknaam van anderen.
  • Gebruik alleen tekens die zijn toegestaan. Dit zijn @&+.
  • Voorkom verwarring met bestaande handelsnamen.

 

Controleer of uw bedrijfsnaam als handelsnaam voorkomt in het handelsregister op www.kvk.nl. Dit kan veel problemen gelijk oplossen.

 

 

 

Het marketingplan

In je marketingplan vertaal je de visie van het bedrijf. Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat je dienst inderdaad inspeelt op de behoeft van een klant? Wat gaat u doen om de juiste klanten bij je dienst te zoeken? Wat gaat u doen om de juiste klanten ervan te overtuigen dat de diensten van het bedrijf precies is wat ze zoeken. 

 

Begin met het vaststellen van je dienstaanbod.

Is je dienst herkenbaar? à Beschrijf je dienst zo concreet mogelijk. Leg de beschrijving voor aan vier bekenden. Vraag ze wat zij denken welke dienst ze na het lezen van de beschrijving kunnen verwachten.

 

Is de dienst geloofwaardig? à Controleer of je niet te veel wilt of beoordeel of je de ambities die je hebt echt waar kunt maken. Maak een concrete planning voor het bereiken van je doelen.

 

Is er behoefte aan jouw dienst? à Vraag aan weer vier bekende aan welke dienst zij nog meer behoefte hebben en overweeg of hun suggesties een dienst van jouw bedrijf zouden kunnen zijn.

 

Als je voldoende weet over je dienst, ga je aan de slag met de marketingmix. Bij de marketingmix gaat het om de 4 p’s: prijs, plaats promotie en personeel.

 

Prijs

  • Wat wil je verdienen?
  • Wat is de kostprijs van je dienst?
  • Wat zijn de gangbare tarieven in de markt?
  • Onderscheid je verschillende tarieven voor verschillende doelgroepen?
  • Doe je aan korting?

 

Dit zijn de belangrijkste vragen voor het vaststellen van een prijs

 

Plaats

Schrijf een paar alinea’s met eisen waaraan de huisvesting van je bedrijf moet voldoen.  Bekijk ook naar de volgende eisen:

 

  • Komen je klanten met het openbaar vervoer of met eigen vervoer?
  • Moeten er mogelijkheden zijn voor uitbreiding?
  • Heb je een dienst waar een vergunning voor nodig is?
  • Wat staat er in het bestemmingsplan?
  • Heb je bijzondere voorzieningen nodig?

 

 

Promotie

Maak een promotieplan, beschrijf daarin hoe de genoemde promotiemiddelen moeten gaan bijdragen aan het succes van je bedrijf.

Er zijn vijf belangrijke promotiemiddelen:

  1. Reclame à Het kenmerk van reclame is dat het geen één op één communicatie is en reclame is betaalde ruimte in de media.
  2. Sales promotie à Promotie acties waarbij het gaat om een tijdelijke voordeel dat de verkoop stimuleert.
  3. Public relations à Het werken aan een goed imago door goede relaties met betrokkenen partijen op te bouwen.
  4. Persoonlijke verkoopà Persoonlijk contact.
  5. Direct marketing à één op één contact met de klanten.

 

Personeel

Maak een organisatieplaatje met alle personeelsleden die het bedrijf binnen een jaar zal tellen. Beschrijf hun opleiding en vaardigheden, hun profiel en hun loopbaan.

 

Let ook op aan welke eisen het personeel moet voldoen.

Hoe je mensen gaat werven.

En hoe je zorgt dat het personeel een uithandbord voor het bedrijf is.

 

Het financieel plan

Het financieel plan is een hulpmiddel om te bepalen of uw bedrijfsidee haalbaar is. Het maken van een financieel plan hoeft niet moeilijk te zijn. Baseer het op het ondernemersplan en hou het praktisch. Met een gericht marktonderzoek en een concreet marketingplan zorgt u voor een degelijke onderbouwing van de cijfers. Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk zelf aan de slag gaat met het financieel plan.

 

Het financieel plan bestaat uit 5 begrotingen, waarin u op een rij zet wat u minimaal heeft om te kunnen starten.

  • Investeringsbegroting à Wat heb ik nodig om morgen een goede start te kunnen maken met mijn bedrijf?
  • Financieringsbegroting à Hoe wordt mijn bedrijf gefinancierd en tegen welke voorwaarden?
  • Exploitatiebegroting à Hoeveel winst wordt er de komende drie jaar verwacht?
  • Liquiditeitsbegroting à Wat gebeurd er per maand op mijn bankrekening?
  • Begroting privé uitgaven à Hoeveel geld heeft u nodig om goed te kunnen leven

 

Het doel van een financieel plan is om te weten te komen:

  • Hoeveel je moet lenen.
  • Of je aan je financiële verplichtingen kunt voldoen.

Of je een redelijk inkomen overhoudt.

Maak prachtige ontwerpen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium