Hoe regelt u de belasting?
Start u een onderneming? Maak dan een afspraak bij de Kamer van Koophandel en schrijf uw onderneming in bij het Handelsregister. De Kamer van Koophandel geeft uw gegevens aan de belasting door. U hoeft uw onderneming dus niet apart bij de belasting aan te melden.
Hoe schrijf ik mij in?
In de meeste gevallen moet u persoonlijk langskomen bij de Kamer van Koophandel. Wilt u een eenmanszaak, v.o.f, cv of maatschap inschrijven? Dan kunt u zich op dit gesprek voorbereiden met het formulier: voorbereiding gemeenschappelijke inschrijving startende onderneming. Hoe de inschrijving werkt en wat u verder mee moet nemen, leest u op de site van de Kamer van Koophandel.
Geeft u tijdens het inschrijven bij de Kamer van Koophandel alle gegevens door, die de belasting van u nodig hebben? Dan krijgt u direct een brief mee met uw btw-nummer. Zij bevestigen uw btw-nummer daarna per brief. Hebt u niet direct alle gegevens bij de hand tijdens uw inschrijving? Zij gaan dan na of ondernemer bent voor de btw. U krijgt dan binnen 5 werkdagen van hun een btw-nummer. Het kan zijn dat zij eerst nog meer informatie nodig hebben. In dat geval nemen zij telefonisch contact met u op.
Welke veranderingen moet ik doorgeven?
De volgende veranderingen moet u in ieder geval doorgeven:
- Personeel in dienst nemen
- Uw ondernemingsactiviteiten wijzigen
- Uw bedrijfsadres wijzigen
- Als inschrijven bij de Kamer van Koophandel niet mogelijk is
In enkele uitzonderingsgevallen kunt u uw onderneming niet inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het gaat dan om:
- Stille maatschappen zonder onderneming
- Informele verenigingen
- Eenmanszaken met activiteiten die volgens het Handelsregister niet gelden als onderneming
- Buitenlandse rechtsvormen zonder vestiging in Nederland
In die gevallen moet u zichzelf bij de belasting aanmelden. Dit doet u met het formulier: Opgaaf Startende onderneming. Dit formulier kunt u downloaden. Stuur het formulier naar uw belastingkantoor.
Hebt u zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan sturen zij u een gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee logt u in op uw beveiligde gedeelte van belastingdienst.nl . In dit beveiligde gedeelte kunt u digitaal aangifte doen en andere belastingzaken regelen.
Btw aftrekken als voorbelasting
Als u voor uw bedrijf kosten maakt, inkopen doet of investeert, dan brengen uw leveranciers u in de meeste gevallen btw in de rekening. Omdat u ondernemer bent kunt u deze btw, onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de btw die u verschuldigd bent over uw omzet. Ook de btw die u verschuldigd bent bij de invoer van goederen of bij aankopen in andere landen van de EU kunt u als btw aftrekken.
Verklaring arbeidsrelatie (VAR)
Elk jaar kon u vanaf 1 september een nieuwe VAR aanvragen voor het volgende jaar. Of u kreeg automatisch een nieuwe VAR voor het volgende jaar van ons. VAR aanvragen niet meer nodig
In plaats van een VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers een algemene modelovereenkomst of een voorbeeldovereenkomst gebruiken. Daarmee heeft de opdrachtgever vooraf zekerheid dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.
Toch een VAR aanvragen?
Wilt u voor de periode tot 1 mei 2016 toch een VAR aanvragen? Gebruik daarvoor dan het formulier: Aanvraag Verklaring arbeidsrelatie. Hebt u als ondernemer digitaal aangifte gedaan voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u het formulier ook vinden op het beveiligde gedeelte van de internetsite. Als u wilt, kunt u de VAR op papier aanvragen. U kunt het aanvraagformulier downloaden. U kunt geen VAR aanvragen over een voorgaand kalenderjaar.
De belastingdienst beoordeelt uw aanvraag aan de hand van de gegevens die u heeft ingevuld. Als het nodig is, vraagt de belastingdienst om meer informatie. U krijgt de VAR meestal binnen 5 werkdagen, maar uiterlijk binnen 8 weken. Op de VAR-beschikking staat dat deze 1 kalenderjaar geldig is. Dit is een standaard tekst. De VAR kan langer of korter geldig zijn. Een VAR voor 2015 kan bijvoorbeeld geldig zijn tot de nieuwe wet- en regelgeving in 2016 ingaat, een VAR voor 2016 is korter dan een jaar geldig.
Bedrijfsbezoek
Bij een bedrijfsbezoek komt de belastingdienst langs om informatie te verzamelen en inzicht te krijgen in uw bedrijfsvoering en uw administratie. Het gaat daarbij niet om een onderzoek naar een specifieke aangifte. U krijgt bijna altijd een aankondiging van het bezoek. De belastingdienst maakt een rapport op van het bezoek. Het meeste dat daarin staat, is openbaar.
Een bijzondere vorm van een bedrijfsbezoek is de waarneming ter plaatse. Bij een waarneming ter plaatse gaat het erom inzicht te krijgen in de dagelijkse gang van zaken in een onderneming. Er kan bijvoorbeeld worden gekeken hoe druk het in de onderneming is en hoeveel personeel er aanwezig is. De belastingdienst kan vragen naar de identiteit van het personeel en controleren of uw administratie bij is.
Zo'n waarneming ter plaatse kan meerdere keren herhaald worden. U krijgt vooraf een aankondiging dat wij bij uw onderneming een waarneming ter plaatse komen doen. Waar en wanneer de waarneming zal plaatsvinden, wordt niet van tevoren bekend gemaakt. Vervolgbezoeken worden meestal niet afzonderlijk aangekondigd. Ook van een waarneming ter plaatse wordt een rapport gemaakt.