bestuursrecht

Waar vestigt u het bedrijf?

Wat komt daar zoal bij kijken? Wat zijn de voor- en de nadelen? Dit soort vragen spelen voor elke ondernemer in de zoektocht naar een eigen ruimte een blijvende rol.

 

Een goedkope start heb je als je vanuit huis werkt. Maar aan de andere kant is het moeilijker om privé en werk gescheiden te houden. En je hebt ruimte nodig voor alle attributen die je voor je werk nodig hebt. Je huis is natuurlijk ook niet altijd geschikt als bedrijfsruimte. Kun je jouw relaties hier op een representatieve manier ontvangen? Is er ruimte voor opslag? Hoe denken de buren en de gemeente hierover? Dit zijn zomaar een paar vragen waar je rekening mee moet houden.

 

Hoewel veel ondernemers er uit kostenoverwegingen voor kiezen om vanuit huis te beginnen, is het streven toch meestal om toch ergens anders een eigen ruimte te hebben. En dan zijn er verschillende mogelijkheden. Voor kantoorruimte hoef je niet een volledig kantoor te huren. Er zijn verschillende vormen van flexwerkplekken, waar je kortdurend en tegen beperkte kosten een ruimte voor jezelf hebt.

 

Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden voor een geschikt pand. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met:

  • Wet- en regelgeving,
  • Bereikbaarheid en andere omgevingsfactoren
  • Uitstraling, omvang en indeling,
  • Prijs

 

Bestemmingsplannen en gemeentelijke regelgeving kunnen invloed hebben op je keuzemogelijkheden. De vraag is allereerst of het pand van buitenaf een sfeer uitademt die past bij je bedrijf. Maar vervolgens moeten je klanten die binnen zijn zich natuurlijk ook prettig voelen. Daarom zijn ook de mogelijkheden voor interieuropstelling belangrijk bij je keuze.

 

 

 

Bestemmingsplan en omgevingsvergunning

Wilt u weten of uw bedrijf op een bepaalde plaats mag vestigen? In een bestemmingsplan beschrijft de gemeente wat er met de ruimte mag gebeuren. Wilt u gaan bouwen, verbouwen of uitbreiden? En passen uw plannen niet binnen het bestemmingsplan? Dan kunt u in bepaalde gevallen een omgevingsvergunning krijgen voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening. Deze vraagt u aan bij de gemeente. U kunt de gemeente ook vragen het bestemmingsplan te wijzigen. Hebt u de omgevingsvergunning aangevraagd?

Een aantal vragen die van belang zijn als u een pand wilt kopen.

 

  1. Mag ik het pand gebruiken voor het doel waarvoor ik het koop?

In het bestemmingsplan staat beschreven waarvoor het pand gebruikt mag worden. Controleer of het gebruik dat u voor ogen heeft overeenkomt met de bestemming. Als dat niet het geval is, dan mag u het pand niet zondermeer gebruik voor uw bedrijf.

 

  1. Voldoet het pand aan de technische eisen?

Aan panden worden bouwkundige eisen gesteld. Deze zijn beschreven in het Bouwbesluit en in de gemeentelijke bouwverordening. De eisen hebben onder andere betrekking op veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid. Als het gebouw niet aan deze eisen voldoet kunt u voor kosten komen te staan om het te herstellen. In het ergste geval kan de gemeente zelfs verbieden het pand verder te gebruiken.

 

  1. Kan ik voor mijn bedrijf vergunningen krijgen of kan ik er voldoen aan de milieuvergunning?

Voor veel bedrijfsactiviteiten is het zogenaamde Activiteitenbesluit van toepassing. Daarin staat beschreven aan welke milieunormen uw bedrijf zich moet houden. Voor de wat grotere bedrijven is er zelfs een omgevingsvergunning voor het onderdeel milieu nodig. Daarbij worden milieunormen op uw bedrijf toegespitst. Onderzoek of uw bedrijfsactiviteiten aan de milieunormen kunnen voldoen in het pand.

 

  1. Welke mogelijkheden biedt het pand als ik in de toekomst een groter of kleiner pand nodig heb?

U koopt nu een pand. Maar in de toekomst heeft u misschien de behoefte aan een groter pand, omdat er uitbreidingsplannen zijn. Maar misschien heeft u in de toekomst wel behoefte aan een kleiner pand omdat uw activiteiten dan minder bedrijfsruimte vragen. Kunt u deze groei of krimp opvangen? Zijn er mogelijkheden voor uitbreiding van het pand? Zijn er mogelijkheden om ruimte die in de toekomst mogelijk 'over' is te gebruiken voor andere zaken?

 

  1. Liggen er gemeentelijke aanschrijvingen op het pand?

Het kan zijn dat er gemeentelijke aanschrijvingen zijn op het pand. Bijvoorbeeld dat zaken in of aan het pand in strijd met wet- en regelgeving zijn gerealiseerd en dat dat ongedaan gemaakt moet worden. Of misschien ligt er wel een monumentenstatus aan het pand. Of heeft de gemeente een voorkeursrecht gevestigd.

 

 

  1. Is het pand goed vindbaar en bereikbaar voor mijn klanten?

Misschien is het pand heel geschikt voor uw bedrijfsactiviteiten. Maar is het ook geschikt voor uw klanten? Kunnen zij uw pand vinden? Kunnen zij goed parkeren bij het pand? Heeft het pand en zijn omgeving de uitstraling die uw bedrijf op de klant wil hebben? Hetzelfde geldt in grote lijnen ook voor uw leveranciers.

 

  1. Heb ik nu of in de toekomst mogelijk last van bedrijven in de omgeving?

Het pand dat u op het oog heeft, heeft een omgeving. Daar zijn misschien andere bedrijven, of woningen, of wegen. Maar misschien zijn er ook plannen in de omgeving van het pand die nog alleen op papier staan maar die mogelijk problemen geven voor uw bedrijfsvoering.

 

  1. Heb ik voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein of in de omgeving?

Hoewel vaak wordt getracht mensen over te laten stappen op het openbaar vervoer, verplaatsen nog veel mensen (ook uw klanten en leveranciers) zich per auto. Bij een bezoek aan uw bedrijf moeten zij, op korte (loop)afstand hun auto kunnen parkeren. Is dat bij uw pand mogelijk? Zijn die plaatsen gegarandeerd? Of liggen ze in openbaar gebied waar iedereen er gebruik van kan maken? Zijn er in dat geval wel voldoende parkeerplaatsen beschikbaar op de momenten dat uw klanten en leveranciers komen?